Spelen
Kinderen spelen van nature graag en veel. Als kinderen weinig middelen hebben zullen ze toch creatief genoeg zijn zelf iets te maken of te verzinnen. Tegenwoordig is er een overvloed aan speelgoed verkrijgbaar. Niet al het speelgoed nodigd uit tot ontdekken of heeft een lange speelwaarde. Soms is dit speelgoed ook nog eens erg duur. Voor ouders valt het niet altijd mee om keuzes te maken in een wereld waar heel veel te krijgen is en te kiezen valt. Wat is nou goed en degelijk speelgoed? Wat vind mijn kind leuk? Hoeveel speelgoed is eigenlijk genoeg? Heeft mijn kind niet teveel speelgoed? Loop eens een willekeurige speelgoedwinkel binnen en kinderen kunnen bijna geen keuze meer maken! Als ouder kun je kinderen hierbij helpen, ze uitdagen en motiveren. Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten Integendeel. Laat je inspireren!


Zelfmaak speelgoed

Een prachtige en heel voordelige manier is speelgoed zelf maken of de gelegenheid hier voor scheppen. Heel veel is namelijk gewoon in eigen huis te vinden. Maak maar eens een verkleedkist of koffer met allerlei gekke kleding, hoeden, petten en sieraden en schoenen. Verder kun je zelf een winkeltje, reisbureau, postkantoor of een restaurantje opzetten. Het is ook erg leuk om zelf te koken en te bakken. Met een beetje vindingrijkheid verzamel je samen de spullen.
Voor een winkeltje heb je bijvoorbeeld nodig:
- Verpakkingen van levensmiddelen (dichtgeplakt).
- een oude tel of rekenmachine.
- een keukenweegschaal
- Plastic tasjes
- zakjes
- bakjes met bijvoorbeeld; rijst,
  macaroni enz...                        
- nepgeld, plastic fruit en voedsel.
- oude bankpasjes
en verder alles wat er nog meer bij te bedenken is. Vaak is de voorbereiding al een belangrijk deel van het spelen. Vraag aan kinderen zelf wat ze denken nodig te hebben. Ondertussen maken ze kennis met geld en reclame. Stimuleert het de ondernemerszin en de communicatie. Helemaal aan te passen aan de leeftijd en interesse van kinderen.

Tip: printbaar "nep" geld bij de downloads!

Leestip:

Voordeel
Een voordeel van zelfmaakspeelgoed is dat het weinig of niets kost en bij verlies aan interesse tenminste niet zorgt voor overvolle kasten.

Waar haal ik speelgoed vandaan?

Naast het speelgoed wat je thuis kunt maken of vinden zijn er nog veel meer mogelijkheden om voordelig speelgoed op de kop te tikken. Denk aan het testen van speelgoed van een speelotheek, lenen of misschien wel huren. Vraag op school en de ouders van vriendjes waar een kind graag en veel mee speelt.

Markten
Op koninginnedag de markt afstruinen is een voordelige manier om aan goed speelgoed te komen. Het is ook een manier om zelf van overtollig speelgoed af te komen. Kinderen vinden het vaak geweldig om zelf als koopman op de markt te staan.
Ook de internetmarkten zijn erg in trek om speelgoed te kopen én te verkopen. Maak gebruik van zoekfuncties om in de eigen omgeving te zoeken. Dat is sneller en het bespaart eventuele verzendkosten.

Beautymiddag

Spaar en vraag allerlei monstertjes en organiseer met vriendin(netjes) van je dochter een beautymiddag. Pas wel op voor allergieën en gebruik geen heel oude restjes. Met een pot simpele huidcrème zoals nivea en babyolie kom je ook al een heel eind! Eindeloos tuttelen met crèmepjes, nagellak, make-up en parfum. Ook kan het erg leuk zijn om wat grootmoeders schoonheidstips in ere ter herstellen. Van een oud T-shirt knip je haarbanden om het haar vrij te houden uit het gezicht. Deze banden kun je gewoon achter in de nek vastknopen. Een doos tissues en een pot schijfwatjes mag natuurlijk niet ontbreken! Zet een lekker rustgevend muziekje op en ontsteek wat wierrook voor een ontspannen sfeer. Het kan erg leuk zijn om foto’s voor en nadien te maken!
Organiseer een High Thee!

Zelfgemaakte sandwiches
Gewoon simpel brood tover je om in zalige sandwiches. Beleg en besmeer de broodjes met mayonaise of boter, kaas, ham, sla, gebakken ei, tomaat, kalkoenfilet, boterhamworst, komkommer, gerookte zalm en met wat je maar lekker vindt! Een sandwich van vier lagen is heel leuk, gezond en lekker. Om de boel stevig te houden prik je er een grote saté prikker in.

Huisgemaakte bonbons maken.
Gebruik als mal het liefst verschillende flexibele ijsklonten vormpjes ( bijvoorbeeld van Ikea), hartjes, vierkantjes of ruitjes. Hoe meer hoe leuker! Verder kun je als vulling ongezouten pinda’s, krentjes en nootjes gebruiken. De chocolade (gewoon de goedkoopste) verwarm je au bain marie. Je kunt verschillende soorten chocola gebruiken, wit, melk en puur. Als variatie kun je verschillende laagjes opbouwen. Een lege snoepzak ( even vragen bij een winkel waar je zelf snoep kan scheppen) is perfect voor het vullen, knip een heel klein puntje van de zak en vul deze af en toe wat bij.
Ook is het erg leuk om van doorzichtig folie mooie bonbonzakjes te maken. Als de bakjes zijn gevuld moet alles harden, dit kun je versnellen door het in de koelkast te zetten.De bonbons die je niet inpakt kunnen lekker worden opgepeuzeld bij de thee!

Fruit en kaas sticks
Rijg aan een satéprikker allemaal heerlijkheden. Stukjes mandarijn, appel, kaas, ananas, kiwi, rookworst en augurk. Ook hier geldt, maak wat smakelijk is.
Zet alles op een mooi gedekte tafel en de high thee kan beginnen!

Bladerdeeg hapjes
Voor de warme trek maak je van bladerdeeg en knakworst een lekkere snack. Knakworstjes snij je in 2 of in drieën. Bladerdeeg snij je in 2 of drie repen. Rol de knakworstjes in de bladerdeeg. Als je er losgeklopt ei op smeert krijgen je hapjes een mooi kleurtje. Zet ze op bakpapier in het midden van de oven, lees even wat er op het pak bladerdeeg staat, ze zullen ze ongeveer een kwartiertje gaar zijn.
Beautyjuice
Pers vruchtensap of gewoon lekker uit het pak, met een staafmixer kun je nog meer fruit toevoegen zodat er een heerlijke en gezonde smoothie ontstaat.

Voor de manicure
Een klein beetje (baby) olie en een klein beetje suiker in de hand geeft een heerlijke handenpeeling voorafgaande aan de manicure. Met dit mengsel maak je een handenwassende beweging en je handen zullen zo zacht worden als satijn! Goed afspoelen onder de kraan met lauw warm water en goed afdrogen. Een bodylotion kan ook gebruik worden als handcrème. Gebruik een bokkenpootje alleen als de nagelriemen goed vet zijn en druk de nagelriempjes heel zachtjes naar beneden. Als de nagels moeten drogen is het een goed moment om te genieten van de smoothy, handig als je kunt drinken uit een rietje.


Haarmasker
Gewone crèmespoeling is prima te gebruiken als masker.
Om het allemaal wat specialer te maken kun je het haar afdekken met plastic folie met daarover heen een handdoek.

Scheren
Nep scheren met scheerschuim en een houten spatel is een grappige activiteit! Leuk als er ook heerschap aanwezig is.

Warm water compres
Gebruik hiervoor schone gastendoekjes. Deze dompel je in de lengte opgevouwen in vrij warm water. Stevig uitknijpen en heerlijk rondom het gezicht leggen. Als het kompres afkoelt verwijderen. Een kompres is ook uitstekend te gebruiken om een masker te verwijderen.
Wist je dat........

o je knexvoorbeelden kunt downloaden
van de knex site?

o je dat je hier heel veel voorbeelden voor strijkkralen kunt vinden?

o kinderen het ook leuk vinden elkaar te schminken? Voorbeelden vind je hier.

o legofans hier vast wel inspiratie op doen?

o het erg leuk is om te knutselen met bouwplaten. Mega veel voorbeelden kun je hier vinden. Kijk ook bij de linken!

o Speelgeld makkelijk zelf te maken is?  Print, snij en lamineer. Gekocht speelgeld blijft langer goed als je ze zelf lamineert.

o Mandala's kleuren een heerlijke bezigheid is voor jong en oud? Kies hier je kleurplaat. Op de site zijn nog meer kleurplaten te vinden als je op home klikt.

o dat kids het spannend vinden om te goochelen? Truuks zijn hier te vinden.
 
Copyright © 2010 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl
Internet
Het internet is een onuitputtelijke bron voor spelideeën. Hiernaast vind je een kleine selectie van leuke activiteiten die er net voor kunnen zorgen dat die regenachtige dag toch de leukste van de week wordt. Buiten regen, binnen pret.

Bibliotheek
Ook in de bibliotheek is een enorm aanbod van boeken te vinden die te maken hebben met hobby's en creatief bezig zijn. Boeken om te knutselen, te leren tekenen, spelletjesboeken en ga zo maar door.

Knutselmateriaal
Knutselmateriaal is vaak kosteloos. Het is leuk een verzameling aan te leggen. Denk aan kleine restjes stof, bolletje touw, tape, ijslollystokjes, wc-rollen, doosjes, dekseltjes

Voorbereiding
Stimuleer bij knutselactiviteiten een goede voorbereiding ( tafel afdekken, beschermende kleding) en ook bij het opruimen.

creativiteit
Al deze vormen van vrijetijdsbesteding geven soms meer rommel of vragen wat meer aandacht dan een spelletje op de gameboy of nintendo. Alleen maar computerspelletjes spelen is natuurlijk wel wat eenzijdig. Op verschillende manieren jezelf kunnen vermaken is waardevol en leerzaam en natuurlijk gewoon erg leuk. Met een beetje hulp van jou zullen ze dit snel ontdekken. Op termijn leren kinderen zich op vele manieren vermaken en zelf op ideeën komen.

Vervelen
Een kind wat zich verveelt gaat vanzelf weer spelen. Het is niet nodig dat een kind altijd op ieder moment vermaakt dient te worden of wat te doen moet hebben. Niks doen is eigenlijk noodzakelijk en functioneel!
Wat is goed speelgoed?
Goed speelgoed past bij de ontwikkeling van een kind, prikkelt de fantasie, daagt uit en verveelt niet snel. Dan leert een kind spelenderwijs met plezier belangrijke vaardigheden. Denk aan winnen en verliezen en leren samenwerken. Ook veiligheid en duurzaamheid is belangrijk bij de keuze van goed speelgoed. Loop een willekeurige speelgoedwinkel binnen en  je ziet door de bomen het bos niet meer!
Maar hulp is in aantocht!
Speelgoed webtips

Welk speelgoed bij welke leeftijd?
koophulp van speelgoedinfo.nl
Klik hier voor een overzicht.

Informatie over speelgoed
Speelgoedinfo.nl bespreekt speelgoed, beantwoord vragen en geeft folders uit.
Bezoek hier de website van speelgoed.info


Hoe zit het met speelgoed van het jaar?

Kanttekeningen bij speelgoed van het jaar.
Door Henk Boeke van Ouders Online.

Lees hier het artikel


Speelgoed zelf maken en ontdekken.
Inspiratie vind je vast op de website van Encyclopedoe, ontdekplek.nl

Ga hier naar de site.
Speelgoed