Jongeren
Meer info
Als je net aan kinderen begint dan denk je er nog niet echt aan dat ze straks een stuk groter zijn en vooral een stuk duurder! Met teeners is het wat lastiger. Niet iedere middelbare scholier stelt het op prijs dat je tweedehands kleding koopt. De druk van de groep om merkspullen te kopen wordt veel groter dan op de basisschool. De reclame op t.v en in tijdschriften hebben een grote invloed op het koopgedrag van jongeren. Wat denk je van leeftijdsgenoten? Je moet wel sterk in je schoenen zijn om daar tegen bestand te zijn!
Handige links

nibudjong.nl
nibud.nl
jip.nl
 
Pubers@home
Energie en pubers
Tieners hebben wel eens de neiging of veel te douchen, je kunt zorgen voor een klein formaat handdoek. Badlakens e.d opbergen zodat ze niet voor het grijpen liggen. Scheelt tijd en geld!


Telefoon en internet
Wil jouw teener ook een mobieltje? Wil jij ook graag dat je hij/zij kan bereiken? Spreek af dat je b.v wat meebetaald aan de belkaart. Spreek samen een redelijk bedrag af. Liever geen abonnement op jouw naam, stel dat het mobieltje wordt gestolen? Je kunt ook afspreken dat je zoon of dochter eerst een sms-je stuurt waarna jijzelf terugbelt, dat scheelt op zijn/haar beltegoed!


Kleding en kleedgeld
Kleedgeld? Ben je bang dat je zoon of dochter het er in een keer doorjaagt? Je kunt afspreken dat er een deel vrij te besteden is en dat het andere deel in overleg wordt gekocht, vooral bij schoenen, jassen, ondergoed e.d
Als je je puber moet overtuigen van een aankoop, bijvoorbeeld schoenen of kleding en hij/zij staat er niet helemaal achter dan heb je grote kans dat ze het niet willen dragen! Voorbeeld: Jij ziet een leuke broek of jas, zoon of dochter vind hem maar zozo, toch nemen ze hem want jij vind dat het zoveel scheelt omdat het is afgeprijst........... Grote kans dat het ongedragen in de kast blijft hangen!

Volgens het Nibud zijn kinderen vanaf een jaar of 13/14 toe aan het krijgen van kleedgeld. Ik denk dat dit zeker niet voor alle kinderen het geval is. Het ligt er aan denk ik hoeveel ervaring een kind al heeft opgedaan met het doen van eigen aankopen. Als dit nog niet zo veel is dan lijkt dit mij voor een 13 jarige nog een te grote verantwoording. Hoewel de eigen leerschool een belangrijke is zul je als ouder toch ook aan de eigen portemonee denken als zoon of dochter thuis komt met een hele dure merkspijkerbroek terwijl het ook schoenen en ondergoed nodig had. Je laat je kind natuurlijk niet blootvoets over straatgaan. Het komt er in de praktijk dan vaak op neer dat die schoenen er toch komen......alleen zijn ze dan vaak niet betaald van het kleedgeld.

Een leeftijd is denk ik alleen aan te geven als een kind al heeft kunnen leren van eerdere ervaringen waarop het kan voortborduren. Het lijkt mij dus beter te kijken hoever je puber is als het gaat om zijn of haar financiële verantwoordelijkheid. Nibud heeft berekend dat een garderobe rond de 40 tot 60 euro per maand kost. Het lijkt me dat dit om een gemiddelde gaat. Ik heb een zoon die onlangs een eerste gat in de broek had na bijna 14 jaar en ik heb een zoon waarvan af en toe een broek eens heel blijft. De kosten verschillen dus aanzienlijk!

Handige tool!
Ook weet ik uit eigen ervaring dat jongeren het kleedgeld niet altijd voor kleding gebruiken. Het kan heel aantrekkelijk zijn om het voor andere leuke dingen uit te geven. De planning is soms nog niet optimaal. Voor een dure winterjas of laarzen moet bijvoorbeeld geld voor worden weggelegd en dat heb je niet zo 123 onder de knie. Voor die momenten dat kleedgeld meer strijdgeld wordt heb ik een makkelijk hulpmiddel bedacht en gemaakt om het inzicht te bevorderen en enige controle te hebben, dit als een  tijdelijke oplossing. Dit hulpmiddel is ook een optie als er net met kleedgeld wordt gestart. De eerste tijd vul je het samen in, misschien winkel je nog samen. Later kan het zelfstandig worden ingevuld. Natuurlijk is het de bedoeling dat op een bepaald moment een jongere zelfstandig met het kleedgeld omgaat wat het uitgangspunt dan ook is. Wellicht blijft je kind het gewoon gebruiken...


Binnenkort dus hier beschikbaar!
Copyright © 2013  by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nll
Voorgezetonderwijs

Vanaf het moment dat je kind naar het voorgezet onderwijs gaat komen er veel uitgaven om de hoek kijken die er eerst niet waren. Gelukkig is er de tegemoetkoming schookosten. Deze vangt met name de eerste jaren een groot gedeelte op. Het kan ook zijn dat je deze niet krijgt of dat de bijdrage niet voldoende is. Wat geldbesparende tips uit de praktijk zullen dan vast wel van pas kunnen komen!

Studeren
Schoolbenodigdheden

De rugzak

Koop een kwalitatief goede rugzak voor boeken, deze zijn prijzig en in de praktijk en blijken deze het geld echt waard te zijn! Zoon of dochter weet vaak precies om welke tas het gaat. Er zijn merken die een levenslange garantie geven op materiaal fouten, exclusief de slijtage uiteraard. Een tas die goedkoop is maar snel stuk gaat daar zit je niet op te wachten, vooral op stiksels en ritsen laten deze het snel afweten. Er moeten iedere dag heel wat kilootjes boeken worden gesjouwd en komt er dus letterlijk heel wat op de schouders terecht.

Sportkleding en het leven op school

Veel scholen eisen dat er geen sportschoenen met zwarte zolen gebruikt mogen worden in de gymzaal, even onder de zool kijken dus. Ook al zijn er merken die niet af geven, soms zijn er toch scholen die deze schoenen verbieden. Zijn het wel zwarte zolen en staat er non marking op, dan geven ze niet af.
Houd regelmatig de uitverkoop in de gaten, het voordeel van grotere kinderen is dat voeten niet meer zo heel snel groeien
( uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Het kan lonend zijn om een voordelig extra paar aan te schaffen. Bij postorderbedrijven is er ook regelmatig uitverkoop waar de sportschoenen flink worden afgeprijst. Het is een kwestie van er het eerste bij zijn.

Merkschoenen/sportkleding wordt helaas gestolen als je niet uitkijkt, vraag je zoon of dochter dit soort dingen niet in het zicht te zetten of te hangen maar in de tas te doen of in een kluisje (zwembad). Zeker als je een gangbare schoenmaat hebt is de kans groot dat de schoenen er niet meer zijn! Merk de tas/sport/kleding met een label met naam/telefoonnummer.

Het schoolleven
Wees op tijd met een locker of kluis huren op school, dat scheelt veel sjouwen en kunnen spullen veilig worden opgeborgen.

Roze koeken op school plusminus 60 eurocent, bij digros 4 stuks voor 80 eurocent. Zo zijn er wel meer dingen te bedenken die in grootverpakking voordeliger te kopen
De oude trouwe schoolbeker blijkt bij veel scholieren niet meer gewenst. Gebruik een schroefdopflesje waar bijvoorbeeld spa in heeft gezeten en hervul deze met een andere dorstlesser. Nog altijd voordeliger dan pakjes of blikjes kopen op school. Na gebruik de flesjes goed schoonmaken en af en toe een nieuw exemplaar gebruiken. Een andere keuze is wel gebruik maken van pakjes, kies liever het soort met natuurlijke suikers van bijvoorbeeld een huismerk van de supermarkt.


Software
Teach2000 is een gratis overhoorprogramma waar heel wat studenten erg tevreden over zijn. Een aanrader!


Voordelig officiële software kopen kun je via:

www.slim.nl
Voor Vo-,VMBO-, MBO of ROC leerlingen. Bezoek de site voor meer info.

www.surfspot.nl
Voor studenten en ouders van BO en hoger onderwijs


Dure aankopen
Kijk regelmatig op tweedehandssite's, denk aan grafische rekenmachines, rugzakken, bosatlassen, tekentafel,woordenboeken, software enz. Houdt goed in de gaten dat je de juiste druk koopt. Er zijn altijd studenten die hun opleiding beëindigen en spullen te koop aanbieden.

Fiets
Als extra beveiliging tegen het stelen van de fiets kun je vragen of je zoon of dochter naast het gebruik van het slot op het frame extra een kabelslot (soort krulslot) te gebruiken. Het liefst vast zetten aan een paal of fietsenstalling rek. Een dief kiest liever een makkelijker te stelen object! Bij aanschaf van een nieuwe fiets is een fietsverzekering het overwegen waard.

Misschien een tip die niet voor de hand ligt is het spuiten van de fiets in een zeer opvallende kleur of met felle accenten. Zo'n persoonlijke fiets heeft ook wel weer wat.

Schade
Maak goede afspraken over de consequenties van schade en diefstal in het geval van onverantwoordelijk gedrag.

Naar boven
Schoolwinkelen

Denk vooruit!

Regeren is vooruit denken, begin daarom met het maken van een plan. Kijk eens in de winkels als de scholen inmiddels al zijn begonnen of er iets in de uitverkoop is. Misschien kunnen er dingen tijdens het schooljaar aangeschaft worden en niet persé van te voren.

Is het al in huis, wat is echt nodig?

Maak van te voren een lijst wat ieder kind nodig heeft voor het nieuwe schooljaar. Stel vast hoeveel je kunt besteden per kind en hou je aan dat bedrag en de lijst. Ga niet winkelen als je vermoeid bent, je zwicht misschien eerder om snel de winkel uit te zijn!

Waar gaan we het halen?
Vergelijk meerdere winkels met elkaar.
Betrek je kinderen bij het schoolshoppen. Belangrijk punt is dat jij de baas blijft over de knip. Kinderen willen vaak de nieuwste trends, dat hoort er gewoon bij. Je hoeft ze dus niet in alles tegemoet te komen en je hoeft ook niet iedere wens te negeren. Laat je kinderen meedenken in de aanschaf van de duurdere zaken en trendy spulletjes.

Wat is je budget?
Laat je kinderen weten wat je kunt besteden. Wil je kind iets wat het budget doet overschrijden? Bekijk samen de lijst van de meestgewilde zaken en ga na of er iets anders weggestreept kan worden. Je kunt natuurlijk ook afspreken dat je kind een deel zelf meebetaald van zakgeld of bijbaan. Ook is het misschien een idee een wens/wachtlijst te maken waar alle trendy spullen op komen te staan. Het voordeel hiervan is dat je kind zijn of haar interesse kan verliezen in iets wat voor hem of haar heel erg nodig was op dat moment en later niet meer zo belangrijk blijkt te zijn.





Tegemoetkoming in de studiekosten

Vraag tegemoetkoming in de studiekosten aan, je kunt online berekenen hoeveel je kunt verwachten. Doe dit ook als je denkt er geen recht op te hebben. Soms is de situatie anders geworden, minder inkomen of bijvoorbeeld dat je meer kinderen in het voortgezet onderwijs hebt.

School en gemeente

Vraag ook naar de mogelijkheden die een school of gemeente zelf heeft. Bijvoorbeeld in het geval van excursies of andere schoolkosten. Vraag dus zeker naar de mogelijkheden als schoolkosten te zwaar op het inkomen drukken.

Handige links m.b.t. schoolkosten zijn:

ib-groep.nl
postbus51.nl
nibud.nl
grijpjekansen.nl
Boeken en werkboeken

Werkboeken hoef je meestal niet te kaften omdat ze vaak van je kind zelf zijn. Alle andere boeken natuurlijk wel of je ze nu van jezelf zijn of hebt gehuurd. Zo rond de kerst kunnen bepaalde boeken nog wel eens een nieuw kaftje gebruiken, helaas slijt het kaftpapier vrij snel door intensief gebruik. Beter een extra rolletje kopen dan boeken tegen een veel lagere prijs verkopen. Ook bijbetalen bij huurboeken is niet prettig.

Boekenpaketten
Informeer of er gebruik gemaakt kan worden van een boekenfonds op school. Ook zijn er scholen die gebruik maken van een bedrijf dat zorgt voor de in en verkoop van nieuwe en gebruikte boeken. Deze bedrijven rekenen een fors bedrag als het boek niet in een goede staat weer wordt ingeleverd. Kies je toch voor een nieuw boekenpakket dan kun je deze vaak wel weer doorverkopen op marktplaatsen en boekenbeurzen. Als je zelf op boekenmarkten aan je boeken wilt komen let dan heel goed op dat er de juiste druk en uitgave gekocht wordt. Als boeken niet meer of niet allemaal in het huurpakket zitten en zelf aangekocht worden kun je veel geld besparen door gebruik te maken van de boekenmarkt op school, marktplaatsen of bij de slegte.
Leestips:
Help je kind wordt 18!

Meer geld voor je kind maar minder voor jou.
Onderhoudsplicht na het 18e jaar, studerende kinderen en nog veel meer kun je lezen in het artikel dat te vinden is bij Ouders Online.

Klik hier voor het artikel



Handig
Zelfjeschuldenregelen.nl

Nibudjong