Besparen hoe doe je dat?
 
 
 
Publicatie: Besparen, hoe doe je dat? ( uit de KinderGids 2007-2008)
‘Ha, mijn kind uit de luiers’ zal misschien ook wel de gedachte oproepen dat er dan eindelijk geen dure pakken meer gekocht hoeven te worden. Dat zou toch een geldbesparing zijn. Niets is minder waar, tegen de tijd dat een kind vier jaar wordt en voor het eerst naar groep één gaat dienen zich weer heel andere kosten aan.

Naar de basisschool
Het goede nieuws is eigenlijk dat juist in de leeftijd van vier tot acht jaar, kinderen relatief zo ‘duur’ te maken zijn als je zelf wilt. Het begint eigenlijk al bij de keuze van een simpele drinkbeker en lunchbox als kinderen naar de basisschool
gaan. Die gaan van een paar euro tot wel vijftien euro of meer. Eigenlijk is het allerbelangrijkste dat een kind een beker gemakkelijk kan openen en sluiten (even testen in de winkel), in de vaatwasser kan en mag en dat een beker zeker voor jonge kinderen niet te groot is.
Ook zijn er ouders die liever kiezen voor het gemak van kant en klare drinkpakjes die uiteraard duurder zijn dan een zelf gevulde beker. Een overweging die maakt dat je geld kan besparen of juist niet. Datzelfde geldt ook voor de beslissing welke schoolkoeken er gekocht worden. Hippe koeken in pakjes zijn
natuurlijk hoger in prijs dan een plak ontbijtkoek of twee speculaasjes in een zakje.

Help, mijn kind raakt zijn spullen kwijt!

Het zal regelmatig voorkomen dat kinderen ineens spullen kwijtraken en het is dus raadzaam alle spullen die uit huis gaan van naam te voorzien. Kinderen hebben vaak dezelfde interesses en dus ook vaak dezelfde spullen. Ook in dit
geval kun je kiezen voor goedkoop beschreven verbandtape, een watervaste stift of je kiest voor speciaal gemaakte labeltjes die uiteraard meer kosten. Een kwestie van kiezen dus.

Clubjes
Jonge kinderen maken op deze leeftijd ook vaak kennis met een clubje. Een kind op meer dan één clubje kost meer geld. Als er daarnaast ook nog een instrument wordt bespeeld, komen daar ook nog die kosten bij. Kijk van tevoren of er spullen te leen of te huur zijn of misschien wel tweedehands te vinden zijn. Kinderen vinden snel iets leuk en zijn soms ook snel ergens op uitgekeken. Wellicht zijn er gratis proeflessen of is er een proefperiode af te spreken.

Reclame en commercie
In deze tijd staan kinderen al heel jong bloot aan reclame. Leer kinderen al vroeg daarmee om te gaan zodat ze later een kritische consument kunnen zijn.
Kijk mee met reclames en help ze met het doorzien van alles wat er op ze af komt. Je kunt ze bijvoorbeeld uitleggen dat er veel reclame wordt gemaakt voor speelgoed waarmee je eigenlijk niet zo veel kan doen, de reclamespotjes
op televisie maken het vaak veel mooier dan het in werkelijkheid is. Kom er dan ook eens op terug als je in een speelgoedwinkel loopt, zodat ze het ook echt kunnen zien.

Speelgoed
Goed speelgoed heeft vaak zijn prijs. Kinderen op deze leeftijd willen graag ontdekken en ‘net als of’ spelen. Informeer eens op school of bij vriendjes. Een handige manier is speelgoed lenen bij de spelotheek.
Op Koninginnedag de markt afstruinen is ook een voordelige manier om aan goed en goedkoop speelgoed te komen. Je kunt er natuurlijk ook zelf je overtollige speelgoed kwijt, kinderen helpen daarbij graag en vinden het geweldig om zelf als koopman op de markt te staan.
Veel speelgoed is gewoon in huis te vinden en kost weinig of niets. Om wat voorbeelden te noemen: een verkleedkist met gekke verkleedspullen.
Maak een winkeltje, reisbureau, postkantoor, restaurantje of ga koken en bakken.
Met een beetje vindingrijkheid verzamel je samen de spullen. Voor een winkel spaar je dichtgeplakte lege dozen van levensmiddelen, pak je een oude telmachine en de keukenweegschaal. Oude bankpasjes en nepgeld en alles wat
er nog meer bij te bedenken is.

Verjaardagsfeestjes
Welke was het allerleukste? Meestal waren dat de feestjes met de eigen gebakken friet, die spannende speurtocht in de buurt of die leuke spelletjes met stoelendans en activiteiten waar iets creatiefs gemaakt werd. Het kan heel leuk zijn een speciaal thema te kiezen. Partijtjes van jonge kinderen hoeven helemaal
niet lang te duren en heel veel kinderen uitnodigen is soms niet eens echt leuk.
Soms hebben jonge kleuters gewoon nog geen echt partijtje. Door het simpel te houden en eenvoudig te doen zul je niet inleveren op de gezelligheid, maar wel je portemonnee een plezier doen.

Traktaties
Was het op de peuterspeelzaal nog wel te doen om twaalf lieve, smaakvolle knutsels te fabriceren, hoe doe je dat bij 25 of misschien wel dertig kinderen?
Er zijn ouders die kiezen voor bewerkelijke traktaties met iets lekkers en daarbij zelfs nog een cadeautje. Andere ouders kiezen voor een grote, versierde mand met gewoon leeggeschudde zakken spekken. Het maakt de kinderen niet uit
hoeveel tijd en euro’s er is besteed. Een traktatie op zich is al feest.

Uitstapjes

Een uitstapje met een aantal kinderen kan behoorlijk oplopen. Je hebt de reiskosten, de entree en ook parkeren kost vaak al vijf euro. Wie slim is, maakt gebruik van kortingbonnen die worden aangeboden via marktplaatsen op internet. Ieder jaar is er verder het museumweekend, waar veel musea gratis
of tegen een aantrekkelijke prijs de deuren open zetten. Daarnaast is er ook de wetenschapsweek, ieder jaar met een leuk of interessant thema om zo gratis kennis te maken met wetenschap.

Op vakantie
Ook als je in eigen land blijft is er genoeg te doen. Trein- en busmaatschappijen hebben vaak aantrekkelijke tarieven in de vakantie. Een vijfsterren-camping is geen garantie dat de camping ook kindvriendelijk en rustig is. Vraag je van tevoren af of je gebruik maakt van alle animatie die op de camping wordt aangeboden.
Dit alles betaal je wel natuurlijk!

Dagelijkse boodschappen
Een slimme voorraad in huis en een weekmenu kan veel geld en tijd opleveren.
Laat je niet verleiden tot wat kinderen allemaal willen hebben. Blijf baas over de eigen portemonnee. Het is verder handig om producten die regelmatig gebruikt worden, groot in te slaan als ze in de aanbieding zijn.

Nog meer tips?
Alles draait om keuzes maken en dat valt voor ouders niet altijd mee in een wereld waarin zoveel te krijgen en te koop is. Het kan helpen eens te bedenken wat werkelijk belangrijk is. Waar gaat het nou echt om en wat moet er komen om dat te realiseren. Wellicht is het dan makkelijker een weg uit te stippelen en de kosten in de hand te houden! Bezoek www.kindgeld.nl voor nog meer voordelige ideeën en tips.
Met dank aan Natalie Peschier, Kindgeld.nl

Links
www.wetenweek.nl
www.museumweekend.nl
www.uitmetkinderen.nl
Copyright © 2013 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl