Reclame en mediawijzer in 8 stappen
 
 


Overal is reclame, zelfs zonder dat we het in de gaten hebben! Voor volwassenen is dat niet altijd duidelijk en al helemaal niet voor kinderen. Iedereen en dus ook onze kinderen komen iedere dag in aanraking met verschillende vormen van reclame. Door reclame worden we bewust of onbewust beïnvloed.

1.Leer kinderen kritische consumenten te worden

Een kind vrijwaren van beïnvloedende reclame is onbegonnen werk. Beter is om kinderen te leren omgaan met reclame. Kinderen zijn net sponzen en kunnen naar mijn mening best wat handige tips gebruiken om een kritische consument te worden. Kom nog een terug op een reclame in de speelgoedwinkel. Ziet het er nog net zo aanlokkelijk uit als in het filmpje?


2.Kijk samen naar tv commercials

Een reclame blok tussen tv programma’s door zijn nog wel redelijk te herkennen. Ik maak er wel eens een spelletje van. Zo vraag ik wel eens na het bekijken van een grappige reclame      ( even Apeldoorn bellen bijvoorbeeld) achteraf aan mijn kinderen welke verzekeringsmaatschappij deze reclame nu heeft gemaakt. Als niemand het antwoord weet dan is de verbazing groot als mijn kind tot de conclusie komt dat deze reclame dus eigenlijk zijn werk niet heeft gedaan. Maak een spelletje wie de sluikreclame ( verstopte reclame) kan herkennen in televisieprogramma’s. Zoals een fles frisdrank in goede tijden slechte tijden. Op deze manier is het best leuk en leerzaam om reclames te beoordelen.


3.Kom er achter op welke sociale netwerken je kind actief   is

Op spelletjessites, sociale netwerken zoals hyves en facebook, communities met een gezamenlijk interesse zoals fora. Overal worden manieren bedacht om merken onder de aandacht te brengen. Kinderen zijn makkelijk te beïnvloeden en klikken makkelijk gedachteloos op banners en links. Kinderen kunnen hierdoor ongevraagd en ongewild op sites komen die niet voor hen geschikt zijn. Ook geven kinderen misschien makkelijk privacygevoelige gegevens omdat er mooie prijzen te winnen zijn. Iets wat te mooi is om waar te zijn is het dan ook vaak!


4.Maak samen goede afspraken

Een goede manier is samen op veelbezochte sites van je kind te surfen en daar eens te bekijken hoe het zit met de reclame. Spreek af dat het nooit privé gegevens invult zoals naam, adres en telefoongegevens. Een schuilnaam is wellicht een handige oplossing. Spreek af dat bij aanmelden bij een site eerst toestemming moet worden gevraagd. Het kan volgens mij geen kwaad om daar consequenties aan te verbinden als blijkt dat regels worden geschonden. Blijf zoveel mogelijk mee kijken wat een kind ziet hoort en beluisterd. Zie internet als handig en nuttig maar tevens een mogelijkheid dat er ongevraagde bezoekers je huis binnen komen.


5.Laat je kind meekijken met het online winkelen en betalen

Leerzaam en leuk is je kind betrekken bij het online doen van aankopen. Wat maakt een winkel betrouwbaar? Hoe en waarmee kan ik betalen? Hoe weet ik of dat veilig kan? Hoe probeert een winkel mij te verleiden tot nog meer aankopen? Wat gebeurd er als ik niet tevreden ben of een artikel wil terugsturen? Hoe zit het met verzendkosten? Kan ik de winkel ook in het echt bezoeken? Heeft de winkel een nummer van de kamer van koophandel? Wat is een keurmerk?


6.Leer grenzen te accepteren met b.v.Timeslot

Internet, televisie zijn makkelijk vormen van vermaak. Hoewel er veel leerzame en educatieve dingen te doen zijn heeft het een enorme aantrekkingskracht. Een programma als timeslot geeft ouders een manier om internetgebruik te beperken. Overweeg een internetcontrole middel voor (jonge) kinderen. Dat alles mogelijk en voorhanden is wil niet zeggen dat dit voor iedere leeftijd ook geschikt is.

7.Help kinderen informatie op waarde te schatten

We nemen soms wel iets te snel voor waar aan. Kinderen zullen nog veel moeite hebben informatie op waarde te beoordelen. Kinderen uitleggen dat niet alle informatie die je op internet leest ook waar hoeft te zijn. Help je kind waar het informatie zou kunnen controleren.


8.Niet te snel een eigen computer op de kamer

Kinderen op een te jonge leeftijd een computer op de kamer heeft zo zijn nadelen. Zeker als deze een internetaansluiting hebben. Zie het een beetje als de mogelijkheid dat er vreemden ongevraagd je huis kunnen binnenkomen. Je hebt als ouder weinig tot geen controle meer wat je kind op internet doet. Teveel uren achter een pc heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Denk hierbij aan te weinig tijd besteden aan school, sport en hobby en ontspanning.

Nuttige links:
Mijn kind online
Klik hier voor Timeslot van mijn kind online
Mediarakkers


Door:
Natalie Peschier - Bleijenbergh
Euromaatjes©2010
Copyright © 2013 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl