Copyright © 2013 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl
Lekker voordelig aan tafel

Het is een echte uitdaging geworden om voordelig, lekker én snel een maaltijd op tafel te zetten! Iedere week probeer ik zelf ( of met wat hulp) weer wat lekkers te koken. Soms is dit één van de succesnummers van mijn gezin die door henzelf kidsproof worden bevonden. De meningen onderling zijn wel eens verdeeld! Niet echt altijd te voorkomen lijkt me. De waardering van mijn eigen kinderen staat in sterren uitgedrukt.

Maaltijd soep met noedels en reepjes kipfilet.

Dit recept leent zich uitstekend om restjes te gebruiken! Daardoor is het iedere keer weer een verrassende maaltijd.

Ingrediënten:

1. 1,5 liter (tablet)kippenbouillon.
2. 2 tenen knoflook
3. 1 bakje champignons
4. 1 courgette in blokjes of plakjes.
5. 225 gr. diepvries groente zoals  sperziebonen, doperwtjes, worteltjes enz.
Budgettip: Natuurlijk kun je in de plaats hiervan je eigen restjes gebruiken zoals bloemkool, broccoli, wortel, paksoi, taugé enz.
6. 150 gram kipfilet naturel in reepjes. Dit kan vleeswaar zijn of   een duobakje, o.a. verkrijgbaar bij de lidl of ah.
Budgettip: Uiteraard kun je variëren met restjes kipfilet.
7. 2 eetlepels sojasaus.
8. 1 theelepel sambal
9. 125 gram chinese eiermie van pak 250 gram.
Budgettip: vergelijk de merken van de mie onderling want die verschillen enorm met elkaar!

Bereiden:
Bouillon koken met de in plakjes gesneden knoflook. Kook alle groenten ongeveer een minuutje mee. Voeg de eiermie toe en kook de mie op vier minuten op laag vuur, trek na een minuutje de mie uitelkaar met een vork. Voeg als laatst de gare kipfilet 1 minuut mee en maak de soep op smaak met de sojasaus en sambal.
Waardering: 4


Maaltijd wraps 

Ook dit recept leent zich goed om restjes te gebruiken! Daardoor is het iedere keer weer lekker anders.

Ingrediënten:

1. 1 blik bijna uitgelekte bruine       bonen.
2. 1 á 2 tenen knoflook.
3. 1 blikje tomatenpuree
4. Restjes groente zoals paprika, maïs, ui, champignons, wortel, prei, reepjes komkommer enz enz.
5. 250 gram gehakt of kipfilet
6. (volkoren) wraps
7. Peper, zout, paprika poeder.
8. Wat ijsbergsla.
9 Restje geraspte kaas.
Budgettip: Hou bewust de hele week de restjes verse groente achter om dit gerecht te maken
Budgettip: Eindeloos variëren met verschillende invloeden. Zo maak je dit gerecht gemakkelijk door oosterse kruiden en/of soja saus te gebruiken of oriëntaals door Mexicaanse kruiden te gebruiken.
Budgettip: Dit gerecht smaakt ook lekker als je geen vlees gebruikt!
Bereiden:
Bak het gehakt rul of de klein gesneden stukjes kipfilet. Hou dit even apart. De kleingesneden groente lekker snel ( 3 tot 4 minuten) wokken ( heel harde groente even vooraf voorgaren in de magnetron) in wat hete (olijf) olie met de fijngehakte knoflook. Knoflook gesneden in fijne plakjes is ook lekker! Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak even aan. Voeg het vlees toe en wat later de bonen. Laat het lekker doorwarmen en een minuut of 6 doorpruttelen. Maak op smaak met peper en zout en andere kruiden.
Verwarm de wraps in de magnetron en schep het mengsel met wat sla en/of kaas op de wrap en maak een rol die je daarna doormidden snijd. Een andere manier is het zelf bereiden aan tafel zodat iedereen zijn eigen wrap kan samenstellen. Het is bij dit gerecht lekker om van alles uit te proberen!

Waardering: 4

ShoarmaPizza

Onlangs zat mijn collega op het werk aan een heerlijke pizza, zij had daar 11 euro voor betaald.  Voor de snelle trek als alternatief voor bezorg en afhaalpizza kwam ik op deze simpele oplossing. Het resultaat was erg smakelijk!

Ingrediënten:
1. kant en klare pizza Mozzarella
   ( 2,79 voor 2 stuks bij lidl)
2. shoarma vlees ( 1 kilo bij 4
   volwassenen)
   ( vaak als kilovoordeel bij ah)
3. knoflooksaus
4. evt. restje ijsbergsla
Bak het vlees snel gaar in een wokpan, gebruik maar een heel klein beetje olijfolie. Bak snel zodat het vocht verdampt is. Beleg de bevroren pizza met het nog warme vlees en bak deze verder af zoals deze op de verpakking ligt. Met een kilo vlees beleg je met gemak 4 pizza's. Knoflooksaus kun je gebruiken als de pizza klaar is en voor de liefhebber nog wat ijsberg sla. Met 3/4 pizza had ik meer dan genoeg!

Waardering: 5



Aardappeltjes met schil uit de oven.

Weer eens wat anders dan de gekookte, gebakken of gestampte aardappelen! Lekker bij kip/vis en een worteltje met peul.

Ingrediënten:

1. 1,5 kilo vaste aardappeltjes.
2. Olijfolie
3. 3 tot 4 teentjes verse         gepelde knoflook ( niet persen of snijden)
4. Flinke ovenschaal
6. Magnetrolschaal met deksel (B)
7. Zeezout uit de molen

Werkwijze: A of B

A. Voor als je de oventijd kunt gebruiken voor een ander klusje.

Alle aardappels goed schoon boenen met een borsteltje ( een    afwasborsteltje zonder lang handvat is hier makkelijk voor). Droog de aardappels.
Kleine aardappels halveren en de grote in vieren snijden.
Pak de ovenschaal en vet deze in met wat olijfolie. Verdeel de aardappels over de schaal en besprenkel deze met wat olijfolie. Strooi wat (zee)zout er overheen uit de molen. Verdeel de teentjes knoflook over de schotel. Laat de aardappeltjes in 45 - 60 minuten gaar worden in de oven op ongeveer 220 graden. Controleer de aardappeltjes halverwege en pas eventueel de graden en tijd aan. Prik bij afloop van de tijd in een paar aardappeltjes om te kijken of ze gaar zijn.

B. Je kunt de aardappeltjes ook van te voren voorgaren in de magnetron. Zelfde werkwijze als bij A. Voordat je de aardappeltjes in de ovenschaal doet gaan ze eerst in een magnetronschaal met deksel. Voeg 2-3 eetlepels water toe. Ongeveer een minuut of 6 - 8 bij 750/1000 wat. Halverwege de tijd is het slim om de aardappeltjes om te roeren, dit om de warmte beter te verdelen. De oventijd (elektrisch) is nu een stuk korter. Twintig minuten tot ongeveer een half uurtje. Halverwege de oventijd weer even controleren. Worden de aardappeltjes al wat donker, pas de temperatuur aan naar beneden.

Waardering: 5




Gegratineerde zalm uit de oven

Vis is duur als je het vergelijkt met een balletje gehakt op de woensdag. Vis is wel heel gezond en dus probeer ik het liefst 2x in de week te eten. Superhandig vind ik het gebruik van de wilde diepvries zalm van AH. Dit zijn mooie ingevroren moten die je van te voren in de vriezer kunt leggen en later kunt gebruiken als je het nodig hebt. Het mooie is dat je de zalm voor dit gerecht ook niet hoeft te ontdooien! De oven doet het meeste werk.

Ingrediënten:

1 zak wilde zalm van AH (750 gram €5.00)
Meergranenrijst AH, ongeveer 75 gram pp of een pasta soort zoals tagliatelle.
1 groentebouillon tablet
1 doosje champignons, zelf snijden in plakjes
1 ui gesnipperd
* extra optie is het gebruik van klein en fijn gesneden paprika, lente ui, prei enz.
1 pakje Maggi ovenschotel gegratineerde zalm uit de oven. (ong. €1.
Als groente kies je een lekkere soort dat goed bij vis past zoals:
Broccoli, worteltjes/doperwtjes.

Bereiden:

Breng een flinke pan water aan de kook voor de rijst of de pasta. Voor extra smaak is het lekker aan het gekookte water een groentebouillon tablet toe te voegen.

Breng alvast water aan de kook als je diepvriesgroente gebruikt, dit voor een goede timing.

Verwarm de oven voor op 210 gr. en bij een hetelucht oven op 190 gr. Maak de mix/saus aan en laat even staan. In het geval van een saus, bereid deze dan alvast voor op het vuur.

Pak een flinke ovenschaal van 1.5 liter en vet niet in. Leg hierin de zalmfilets.

Bak de champignonplakjes en fruit hierbij een uitje. Beleg de vis met champignon en het uimengsel en giet er de mix of saus overheen. Als de oven warm is kan de schaal er in. Meestal is de zalm wel gaar in zo'n 30 minuten, controleer na deze tijd en verleng eventueel met 5 minuten.

In de oventijd ga je verder met de groente, de pasta of de rijst. Houdt rekening met de kooktijden. De meergranenrijst moet een 15 minuten staan na afgieten en kooktijd.

*Gebruik voor een meer voedzame maaltijd de meergranenrijst ( check en vergelijk maar eens het vezelgehalte van pasta en rijst, hoe meer vezels hoe beter)

Budgettips:
Dit gerecht is snel en makkelijk, gezond én relatief goedkoop als je groente gebruikt uit de diepvries of vers zoals worteltjes. De zalm is een stuk goedkoper dan vers. Koop extra in als het in de aanbieding is. Pas de hoeveelheid zalm aan bij het aantal personen. Op de mix staat 3-4 personen, ook voor 5 personen prima geschikt!
Doordat je de oventijd kunt gebruiken bespaar je tijd. Deze maaltijd kun je van te voren plannen zonder naar de winkel te moeten. En de smaak?

Bij ons krijgt dit gerecht als

Waardering: 5


Een goede balans vinden tussen goed en voordelig.

Goedkoop en gezond gaat dat samen?
Ik let bij het inkopen ook zoveel mogelijk op kwaliteit en samenstelling én voedingswaarde. Een zak macaroni kost weliswaar niet zo veel, de voedingswaarde is dat ook niet helaas. Voor een keertje is dit voor mij geen probleem maar kies liever voor een volkorenpasta. Ik let bij het kopen van meergranenpasta juist op het vezelgehalte want dat geeft soms grote verschillen die soms wel eens tegenvallen.

Volkorenproducten
Met volkorenproducten zit je eigenlijk altijd goed, het mag anders geen volkoren heten. Bij gebruik van vezelrijke producten ervaar je ook sneller een vol gevoel waardoor je ook minder hoeft te koken én te eten. Dat is natuurlijk ook weer goed voor de lijn. Ook kijk ik naar de hoeveelheid E-nummers, bij meer dan 5 koop ik het liever niet. Voedsel dat zo bewerkt is eet ik liever niet. Ook al is dat goedkoper dan een variant met natuurlijke smaakversterkers.
Soms maak ik ook wel eens een uitzondering als ik geen alternatief kan vinden.

 

Recept voor heerlijke en goedkope tomatensoep

Raar maar waar, ik vind blik of zak tomatensoep gewoon erg lekker. Ik maak wel eens zelf tomatensoep maar  moet die niet vergelijken met zo'n kant en klare gebonden soep. Op zoek gegaan naar een makkelijk en vooral voordelig recept zat ik een kwartier later aan een heerlijk opkikkertje. De boodschappen had ik al in huis! Twee blikjes tomatenpuree, wat vloeibare margarine, 2 flinke eetlepels bloem, een bouillonblokje, liter water, beetje vermicelli zout en peper en wat kruiden! Wat zou deze pan (4 personen) soep hebben gekost? Volgens mij nog geen euro, misschien wel 75 cent! Als basis heb ik een recept gebruikt op internet.

Klik hier voor het recept met fotohandleiding!
Waardering: 4
Budget recepten zoeken!

Ga op zoek naar lekkere en budgetrecepten. Print deze uit en verzamel ze in een map. Je kunt deze lamineren of ook heel handig, ( tip via de kindgeld lijst, Dorothé bedankt!) stop ze in een fotomapje. De kunst is de recepten die je lekker vindt aan te passen aan je budget.

Zelf aanpassen
Dat doe je door bijvoorbeeld verse kruiden te vervangen door gedroogde kruiden. Een takje van dit en een snufje van dat zal heel smakelijk zijn maar wel duur! En...als je toch iets koopt wat je niet vaak nodig hebt dan kun je nadenken of je er nog wat anders mee kunt doen. Vers citroensap is lekker in water op tafel of doe een schijfje citroen in cola. Die takjes munt zijn ook heerlijk in gekookt water en geniet van heerlijke verse muntthee. Be creative!

Restjes
Maak er een uitdaging van om niets weg te willen gooien! Milleu en je bankrekening worden er blij van. Restjes zijn lekker in pastasauzen, de lasagna, wraps gerechten, wokgerechten en in bijvoorbeeld salades.

- restjes brood
  ( croutons, paneermeel)

- restjes groente

- Restje kaas ( blokjes over de           salade)         

- restje komkommer
  ( plakjes met kaas op de boterham)

-restje gekookte macaroni
  ( in een maaltijdsoep)

-restje kipfilet ( in de salade)

-gekookt ei ( op brood, salade

Vega

Altijd vlees? Kook minimaal een keer per week een maaltijd zonder vlees of verlaag de hoeveelheid. Nasi zonder vlees is best lekker met alleen ei. Neem eens gewoon de helft en kijk wat er gebeurd! Dat is zowieso een goede tip bij alles wat je gebruikt om te kijken of het bij de helft nog prettig is. Denk aan shampoo, crémespoeling, wasverzachter, zout, suiker. Dit wordt het halveringsprincipe genoemd. Soms een kwestie van wennen, misschien dan ook wel lekkerder?

Volgende keer weer meer over etenswetenswaardigheden!

Alvast smakelijk eten!

Lees ook het artikel:

Besparen op boodschappen