Luiers en milieu

Voor jonge ouders is het een belangrijke vraag: hoe houd ik de billetjes van mijn baby droog? Je kunt kiezen uit wegwerpluiers en wasbare luiers. Ruim tachtig procent van de baby's krijgt een wegwerpluier om de billen. Doordat wegwerpluiers en wasbare luiers het milieu op een heel verschillende manier belasten, is het lastig om een exacte vergelijking te maken. Belangrijk voor de mate van milieubelasting is de manier waarop je de luiers gebruikt, bijvoorbeeld het aantal verschoningen, de wastemperatuur en de manier van drogen.

Wegwerpluiers
Papierpulp en synthetische superabsorbers zijn de belangrijkste bestanddelen van een wegwerpluier. Daarnaast bestaat de luier voor 15 tot 30 procent uit kunststoffen voor plastic laagjes, elastiek en tape. Aardolie, nodig voor de productie van kunststof is een niet-hernieuwbare grondstof. De wegwerpluier veroorzaakt veel afval, in totaal ongeveer 185 miljoen kilo per jaar. Dit wordt grotendeels verbrand. Maar sinds de opening van een recyclinginstallatie in 1999 wordt een deel (13,5 %) van de wegwerpluiers gerecycled. In zo'n 80 gemeenten kunnen luiers apart ingeleverd worden. Dit kan bij de milieustraat van de gemeente of via een aantal kinderdagverblijven.
Een wegwerpluier gaat langer mee door een losse inlegluier te gebruiken. Deze absorbeert voldoende om kleine plasjes op te vangen en het luierbroekje droog te houden.

Wasbare luiers
Wasbare luiers zijn er in verschillende vormen: de traditionele katoenen lap of de nieuwere voorgevormde katoenen luiers. De milieubelasting van wasbare luiers zit deels in het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de teelt van katoen. Voor katoenen luiers met EKO-keurmerk - verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels - zijn geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Daarnaast kost het schoonmaken energie, water en wasmiddel. Wassen op een zo laag mogelijke temperatuur spaart energie. Plasluiers en niet te vuile poepluiers worden op 60° C goed schoon. Voorweken van de luiers zorgt ervoor dat vlekken er gemakkelijk uitgaan. Door het gebruik van een (papieren) inlegdoekje worden de luiers minder vies. Ook het drogen van de schone luiers kan op een meer of minder milieuvriendelijke manier. Drogen aan de lijn kost geen energie; drogen in een wasdroger wel.

Kosten
Wanneer de wasbare luiers voor een tweede kind gebruikt worden, zijn ze aanzienlijk goedkoper dan het gebruik van weggooiluiers. Voor een eerste kind ontlopen de kosten elkaar niet zoveel. Een vergelijking van luierprijzen staat op www.watkostenluiers.nl.


Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u bellen met de Informatielijn van Milieu Centraal, 0900 - 1719 (€ 0,15 pm) of of kijk op www.milieucentraal.nl.

Milieu Centraal is een onafhankelijke organisatie die praktische en betrouwbare informatie biedt over milieuvriendelijk gedrag in het dagelijks leven. De informatie is getoetst door een forum van onafhankelijke deskundigen.

Opmerking redactie kindgeld:
Wanneer je het onderwerp luiers bespreekt in een groep ouders dan kunnen er pittige discussies ontstaan. Het blijkt dat de keuze dan ook een heel persoonlijke is. Er is niet een foute of een goede keuze. Een keuze is pas goed als die bij je past! Daarom is het ook niet nodig een eigen keuze te verantwoorden.

Zoek op de site bij Milieu Centraal bij zoekwoord bij de L en kies het onderwerp luiers waar nog dieper op het onderwerp luiers wordt ingegaan, Met deze informatie is het vast mogelijk een goede keuze te maken!


Copyright © 2010 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl
luiers en milieu