Langer genieten van kinderkleding
 
 
 
Publicatie: Langer genieten van kinderkleding
(uit de KinderGids 2006-2007)

Het aanschaffen van kleding is een kwestie van naar de winkel gaan en iets leuks uitzoeken. Dat geldt ook voor kinderkleding. Maar kinderen groeien hard, klimmen in bomen en maken snel vlekken. Veel ouders zullen daarom selectiever zijn bij het doen van aankopen, of naar alternatieve manieren zoeken. Want in plaats van kopen kun je ook kleding ruilen, lenen, maken of
‘doorschuiven’. Hieronder volgt een aantal slimme tips waardoor je langer kan genieten van dat schattige jurkje en die stoere jas.

Let op het etiket
Kijk voor aanschaf of je het kledingstuk makkelijk kunt wassen. Het is niet praktisch als het bijvoorbeeld alleen chemisch gereinigd mag worden, met de hand of op 30 graden gewassen moet worden, of dat het niet in de droger mag.
Je kunt het artikel tóch kopen en een gokje wagen, maar de kans is dan groot dat het mis gaat. Daarnaast kun je kleding die je in de droger gaat doen gerust wat groter kopen, bijvoorbeeld als het gaat om sokken en pyjama’s. Zo gaat het
langer mee. Nog een sokkentip: koop meerdere paren in dezelfde kleur. Als je er eentje kwijtraakt dan hoef je de andere niet meteen weg te gooien.

Schoenen
Kinderen zijn binnen een mum van tijd uit hun schoenen gegroeid. Houd daarom rekening met groeiruimte, maar óók met een goede pasvorm. Een goede schoen heeft een soepele zool, een mooi aansluitende hiel en de tenen hebben voldoende ruimte. Dit kun je zelf controleren door de schoenzool te
buigen en met je duimen te voelen of de hiel goed vast zit en de schoen verder mooi aansluit. Een stevige neus beschermt kwetsbare tenen bij het spelen.
Kies daarnaast voor materiaal met voldoende ventilatie, zoals leer, en vermijd overvallende flappen bij de veters.

Tweedehands
Tweedehands kleding is vaak net zo mooi als nieuwe kleding, origineler en niet onbelangrijk: stukken goedkoper. Je vindt het in tweedehands winkeltjes, op beurzen en op de vrijmarkten op Koninginnedag. Ook internet is een goed medium voor koper en verkopers om elkaar te ontmoeten. Via zogenaamde mailinglists word je automatisch op de hoogte gehouden.
Let bij het doen van aankopen op afspraken omtrent retourneren, de betrouwbaarheid van de verkoper en de verzendkosten. Een manier om de kwaliteit van de webwinkel te achterhalen, is het lezen van reacties in het gastenboek.

Vlekken voorkomen
Ondanks de modernste vlekkenoplossers blijft de kans bestaan dat een vlek er niet meer uit gaat. Daarom is het zaak ze te voorkomen. Een setje oude stoei- en speelkleding is erg praktisch voor ravotten in de speeltuin en een omgekeerd groot overhemd kan prima dienen als knutselschort. Verder kun je bij partijtjes van te voren informeren of er knoeigevoelige activiteiten worden gedaan. Het nieuwste truitje is dan misschien niet zo’n goed idee.

Onderhoud
Door kleding goed te onderhouden blijft het langer mooi. Doe delicate truitjes met applicaties en printjes daarom in een wasnetje; ze gaan zo stukken langer mee en losgeraakte onderdelen komen niet in je wasmachine terecht. Kleding
was je het best binnenstebuiten. Als je je kind vraagt het zo uit te trekken en in de wasmand te doen, kost dit helemaal geen extra tijd. Verder kun je je afvragen of kleding wel elke dag moet worden gewassen. Soms doet even luchten al wonderen en als je het alleen even nakijkt op vuil en vlekken, bespaart je dat je een hoop energie, tijd en geld. Ook hierdoor blijft kleding langer mooi.

KindGeld.nl
Op KindGeld.nl staan nog veel meer handige tips voor het voordeliger grootbrengen van kinderen. Ook vind je hier handige instructies voor het herstellen van kleding, als je kind weer eens met een gat in de broek thuiskomt.
Kijk op www.kindgeld.nl.

Met dank aan Natalie Peschier

Andere links:
Een startpunt als je op zoek bent naar tweedehands kleding:
http://tweedehands-kleding.startpagina.nl

Een snuffelgids voor tweedehands winkeltjes:
www.ouders.nl/lsnuff-1.htm

Mailinglists voor kopers en verkopers van kinderkleding:
http://groups.yahoo.com/group/kindermerkkleding
http://groups.yahoo.com/group/Kinderkleertjes
Copyright © 2010 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl