Budget, Prada of er
tussen in?
 
 
 
Naar boven
Publicatie: Budget, Prada of er tussen in?
(uit de BabyGids 2007-2008)

Je kind verdient het allerbeste. Of dit betekent dat je dan ook altijd duurder uit bent is nog maar de vraag. Het maakt een budget noch een designer baby iets uit hoeveel geld er aan hem is uitgegeven. Goed gevoed in een lekker warm bedje, zachte kleertjes en ouders die zielsveel van hem houden is voor zo’n kleintje eigenlijk het enige wat telt. Natuurlijk is de verleiding om al die lieve en mooie spulletjes te kopen groot. Voor je het
weet wordt er meer uitgeven dan gepland. Naast alle onvermijdelijke kosten, die een zwangerschap en bevalling met zich mee brengen, valt er gelukkig genoeg te besparen! Met de volgende suggesties maak je een goede start.

Minder inkomen
Veel ouders kiezen voor minder werken en moeten wennen aan minder inkomsten.
Dat kan een valkuil zijn. Vraag je bij iedere aankoop daarom af of je het echt wel nodig hebt of anders misschien kan lenen, huren of tweedehands kan aanschaffen.
Op die manier ga je bewuster om met geld.

Baby- en kinderspullen aanschaffen
Gezinnen zijn lang niet zo groot als vroeger en de trends volgen elkaar snel op.
Grote kans dat jouw droomkamer gewoon veel goedkoper te vinden is op virtuele marktplaatsen. Gebruik slimme trefwoorden en zoek bijvoorbeeld op merknamen.
Je zult versteld staan van het aanbod! Vraag doorgewinterde ouders wat je beter wel of juist niet moet kopen. Zo heb je minder snel een miskoop.

Iedereen mag het horen!
Laat vooral ook op feestjes en verjaardagen weten wát je zoekt. Niet iedereen durft de aanstaande ouders tweedehands spulletjes aan te bieden. “ze willen vast alles nieuw” is nog iets wat vaak gedacht wordt. Doe daar je voordeel mee.

Autostoeltjes
Het kopen van een tweedehands autostoeltje heeft zo zijn risico’s en is daarom niet aan te raden. Je weet niet altijd wat er mee is gebeurd en soms ook te oud om aan de huidige veiligheidseisen te voldoen. Helaas zijn er nieuwe autostoeltjes
te koop die wel voldoen aan de wettelijke eisen maar in testen lager of slechter scoren dan andere soorten. Op internet is de ANWB autostoeltjes test 2007 te vinden om diverse modellen en merken met elkaar te vergelijken. Dure stoeltjes zijn niet altijd de beste zo blijkt. Het is slim om het stoeltje voor de aankoop
te passen in de auto’s waar het stoeltje ingezet wordt. Een goede voorbereiding bespaart dus veel geld.

Kinderwagens

Collega ouders zijn vaak het beste op de hoogte als het gaat om ervaringen met kinderwagens in de praktijk. Ook hierbij is het handig om vóór aankoop te kijken of de wagen handig in de auto past. Andere aandachtspunten kunnen zijn als het gaat om onderhoud van de bekleding en de kosten van accessoires. Vooraf oriënteren is raadzaam. Je voorkomt dat je een wagenpark opbouwt.

Hapjes en prakjes
Als een kind aan de eerste hapjes moet wennen kan een potje handig zijn.
Bijvoorbeeld als je de deur uit gaat of bij een kruidige maaltijd. Het is vrij duur om alleen kant en klare voeding te kopen. Soms treedt er gewenning op en wil je kind alleen nog maar uit potjes eten. Overweeg de aanschaf van een staafmixer, die kosten zul je er snel uit hebben als je het eten regelmatig zelf maakt.

Fopspenen
Een kind van twee jaar heeft natuurlijk al lang geen zuigbehoefte meer.
Fopspenen raken ze kwijt of worden soms kapot gebeten. Wen op tijd het gebruik van spenen af en je bespaart niet alleen de frustratie maar ook dat je ze vaak moet kopen.

Luiers
Voor en tegenstanders zul je vast tegenkomen als het gaat om papier of wasbare luiers. Dat is nog wel eens een punt van discussie. Het is niet eenvoudig om ze precies te vergelijken. Dit komt omdat beide typen luiers verschillend het milieu belasten, bijvoorbeeld hoe vaak je verschoont, de wastemperatuur en de
wijze van drogen. Kosten en milieubelasting ontlopen elkaar niet veel. Een aanzienlijke besparing is te realiseren als wasbare luiers door een tweede kind worden gebruikt. Ouders maken de keuze ook op basis van gemak en comfort.

KindGeld
Bezoek www.kindgeld.nl voor meer slimme tips en informatie.

Linken
www.watkostenluiers.nl
www.milieucentraal.nl
www.ouders.nl/mkookboe.htm

Met dank aan Natalie Peschier.
Copyright © 2013 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl