Administratie
 


Een goed begin....

Het woord administratie roept niet bij iedereen prettige gedachten op. Goed zicht, op in en uitgaven, is belangrijk. Het geeft rust als financiële zaken goed zijn geregeld. Er zijn heel veel systemen die handig kunnen zijn. Door de bomen zie je soms het bos soms niet meer.

Het beginnen is niet zo moeilijk, het volhouden kost meer energie. Toch is er voor iedereen wel een handig vol te houden systeem te vinden. Beginnen met een te ingewikkeld of te uitgebreid systeem is misschien in het begin niet aan te raden.

Inzicht in de uitgaven is een goed begin. Hoe pak je dat aan?
Maak een overzicht van alle inkomsten en onkosten. Maak gebruik van een gewoon schrift of gebruik een excel bestand of een ander computerprogramma. Daarbij pak je de bankafschriften. Daar staan de maandelijkse uitgaven en terugkomende kosten. Maak eerst een overzicht en noteer hoevaak de uitgave per jaar voorkomt. Is het een betaling per maand, per kwartaal of per week, misschien wel per jaar? In de laatste kolom komt het bedrag dat per maand is omgerekend.

Dagelijkse uitgaven
Neem je voor om vanaf nu ieder bonnetje een week of drie/vier te bewaren en deze uitgaven in een schrift of op de computer bij te houden. Na deze paar weken is het vaak wel duidelijk waar (te) veel geld aan wordt uitgegeven. Je kunt gewoon een schriftje gebruiken of noteer iedere dag de uitgaven in de agenda. In je tas kan het handig zijn om een klein kladblokje te stoppen voor uitgaven waarbij je geen bonnetje krijgt. Door veel met je pin te betalen is iedere uitgave makkelijk op je bankafschriften terug te zoeken. Zeker nu winkels meestal niets meer extra rekenen voor kleine uitgaven.

Iedere week
Iedere week op een vast moment plan je een moment om alles op te tellen en te kijken hoe het die week is gegaan. Er zijn mensen die deze routine er gewoon in houden en aan het eind van de maand een maandoverzicht maken. Zo'n maandoverzicht maken is weer erg handig en geeft veel inzicht. Daarvoor is de Euromaatjesplanner een handig én voordelig hulpmiddel!

Buffer
Het kan handig zijn een buffer op te bouwen voor huishoudgeld, hiermee is het makkelijker groot in te slaan met een aanbieding. Zeker als je werkt met een vast weekbedrag kan zo'n buffer uitkomst bieden. Uiteindelijk bespaar je zo wel veel geld dat je anders door een een vooraf vastgesteld budget zou mislopen.

Vaste bedragen
Plan vooraf vaste bedragen voor verjaardagen, vakantie, feestdagen, kleedgeld, zakgeld enz. Ook dit kun je doorrekenen in je vaste uitgaven. Het zijn tenslotte uitgaven waarvan je zeker weet dat ze komen.

Pinnen
Pinnen heeft voor en nadelen. Je hebt altijd voldoende geld bij je. Helaas pak je makkelijker een pasje dan contant geld. Pinnen heeft weer het voordeel dat je op het bankafschrift bij kunt houden waar het naar toe is gegaan. Hetzelfde geld voor een creditcard. Je hoeft vaak pas na een maand te betalen. Een nadeel is dat je zo'n uitgave vergeet en een kater achteraf krijgt. Een voordeel van een creditcard is dat je spullen meestal ook verzekerd zijn gedurende een x aantal dagen en je er makkelijk mee betalen kan in het buitenland. Geldopnemen met een creditcard kost je vaak een paar procent over het opgenomen bedrag, lees dus goed de voorwaarden na.

De computeradministratie

Er zijn veel programma's om de administratie op de computer bij te houden. Zelf maak ik gebruik van een programma van bankingtools. Het is heel makkelijk alle transacties via de eigen online banking te downloaden naar de eigen pc.

Even niets op de bank....
Denk 3x na voordat je een creditcard betaling doet als je het eigenlijk op dat moment niet kunt permiteren. Als het gaat om een afschaf waar je eigenlijk niet om heen kunt zoals een wasmachine dan is het misschien voordeliger om het op een andere manier te regelen. Reken telkens uit wat het je op het moment van afbetalen uiteindelijk heeft gekost. Informeer ook bij de gemeente of er regelingen zijn waar je wellicht op terug kunt vallen. Veel mensen weten of durven niet. Rust gaat in alle gevallen voor alle stress dus informeer!



n.b. Deze pagina is in ontwikkeling.


Copyright © 2008 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl