Afspraken
 


Wat spreken we af?
Het is goed om verschillende zaken vooraf goed af te spreken. Je voorkomt daardoor lastige discussies achteraf. Je zou ook kunnen overwegen om een proefperiode af te spreken zodat de regels van het zakgeld nog eens besproken kunnen worden. In de praktijk kunnen dingen toch anders verlopen dan je in eerste instantie bedacht had.

Sparen?
Moet er van het zakgeld worden gespaard? Hoeveel moet er worden gespaard. Waar gaat het spaargeld heen? Waar mag het spaargeld voor worden gebruikt?

Besteding van het zakgeld.
Mag er van het zakgeld ook snoep worden gekocht?
Is het de bedoeling dat het kind zelf verjaardagscadeautjes betaald voor vriendjes en/of broertjes, zusjes en de rest van het gezin. Hoe zit het met een abonnement op een tijdschrift? Hoe zit het met het betalen van de telefoonkosten?
Hoe vaak en wanneer en hoe?
Een ouder kind zal vaker over een langere periode kunnen plannen en dan kan zakgeld per maand een mogelijkheid zijn. Als blijkt dat het vaak toch lastig is dan is per week misschien een beter idee.
Wanneer een kind toe is aan zakgeld is voor ieder kind anders. Vanaf 6 jaar krijgen kinderen vaak wel meer belangstelling voor geld. Betaal je het zakgeld contant of liever (automatisch) via de bank? Het voordeel automatisch betalen is dat het altijd op een vast moment betaald wordt én je weet zeker of je hebt betaald! In ons gezin is dat nog wel eens een punt ter discussie geweest omdat een enkele keer het briefje kwijt was waarop dat werd bijgehouden. Met automatisch betalen via de bank heb je daar geen omkijken naar. Onze jongste heeft daarentegen weer veel liever "echt" geld, muntjes voor in de spaarpot!
Geen zakgeld komt ook voor.
Ik heb wel eens gevraagd aan ouders waarom er juist in hun gezin voor geen zakgeld is gekozen. De ouders die ik heb gesproken vonden dat hun kinderen niets te kort komen en als ze iets willen dat ze het dan kunnen vragen. Het werd niet echt duidelijk of ze dan altijd toestemming krijgen. Zij zien zakgeld niet als een middel om met geld om te leren gaan, daar hebben hun kinderen geen behoefte aan. Deze ouders vinden ook dat als hun kind eigen geld wil hebben dat het dan een klein baantje kan nemen, zoals oppassen of een krantenwijk. Ook ben ik gezinnen tegen gekomen waar onvoldoende financiële ruimte is om zakgeld te geven.
Leergeld
Zakgeld is vooral leergeld. Het is prettig voor een kind dat de verantwoordelijkheden voor het zakgeld in overeenstemming zijn met de leeftijd van het kind. Een jonger kind zal heel anders met zijn zakgeld om willen gaan dan een tiener.
Het is een goede gelegenheid om te experimenteren met geld en dat kun je beter nu doen met 50 eurocent dan later met 500 euro!
"Blunderen" is toegestaan met zakgeld, meteen alles uitgeven betekent dat er op een later moment iets niet gekocht kan worden. Een kind leert eigen keuzes te maken en soms zijn behoeften uit te stellen. Dit zijn vaardigheden waar het later veel plezier van zal hebben. Stap voor stap en met het ouder worden van het kind kun je al begeleidend handige tips meegeven. Uitleggen dat het bijvoorbeeld handig is meerdere winkels te bezoeken als je iets wilt kopen. Het zou best wel eens kunnen dat iets een hele week zakgeld scheelt! Ook is het handig te leren dat je een bonnetje vraagt. Mijn kinderen vonden dat in het begin heel “eng”! Nu is het wel eens voorgekomen dat er iets niet goed was of geruild moest worden, zonder bonnetje is dat wel een stuk lastiger! Soms zelfs onmogelijk. Natuurlijk is ook dat een goede ervaring.
Zakgeld als sanctiemiddel is niet zo handig, het is beter om een andere consequentie te kiezen.
Slim omgaan met zakgeld
Soms is het even de tanden op elkaar houden als je kind weer knikkers of een prulding heeft gekocht. De eigen ervaring is heel waardevol, je kind leert van een "miskoop", spaart misschien langer door voor iets wat niet snel stuk gaat of denkt wat langer na voordat hij of zij wat koopt. Tijdens je eigen aankopen kun je een kind laten zien waar je zelf op let! Een kind meteen aanleren dat het een bonnetje moet vragen is aan te raden. Mijn kinderen vonden dat eerst best "eng". De ervaring als je geen bonnetje hebt en het eigenlijk bijvoorbeeld had willen ruilen is waardevol alleen wel jammer van het geld!
Handige site(s) waar je meer informatie kunt vinden over zakgeld.

Nibud.nl
Klusgeld?
Het lijkt mij beter om zakgeld gescheiden te houden van klusjesgeld en beter om zakgeld te geven zonder aanvullende voorwaarden ( bijvoorbeeld eerst de kamer opruimen) om het te krijgen.

Door zakgeld te verbinden met klusjes is er het risico dat een kind de klusjes niet wil doen omdat er meestal een klein bedrag mee
gemoeid is. Het kind laat de klusjes voor wat het is.

Ik betaal mijn kinderen niet voor de gewone dagelijkse taakjes, iedereen draagt zijn steentje bij. Soms laat ik mijn kinderen wel een extra centje verdienen met oppassen of het wassen van de auto. In tijden van financiële 'nood' kunnen mijn tienerkinderen thuis 'werken'. Een badkamer soppen, een keuken boenen of oppassen op een jonger broertje levert in dat geval een mooie aanvulling op het zakgeld op.

Op deze manier leren ze ook de handen te gebruiken en weten ze ook wat er bij komt kijken als je een huishouden draaiende moet houden. Wij als ouders geeft het wat meer ruimte om de tijd die je daarme uitspaart aan andere dingen te besteden, geld komt dan in dat geval weer terug in de famillie.

Kijktip! Bekijk de video over zakgeld van de serie "in gesprek" waaraan KindGeld heeft meegewerkt.
 
 
Als ik ouders vraag hoeveel hun kinderen zakgeld krijgen dan krijg ik niet vaak dezelfde bedragen te horen. Een standaard bedrag voor een bepaalde leeftijd is niet zo maar te geven, het zakgeld is vaak per gezin verschillend samengesteld. Soms krijgen kinderen helemaal geen zakgeld en kunnen de kinderen geld vragen als ze iets nodig denken te hebben. De ouders bepalen dan of er wel of geen geld gegeven wordt. Het komt ook voor dat een kind bepaalde klusjes moet hebben gedaan om het zakgeld ook daadwerkelijk te krijgen.
Zakgeld
Copyright © 2013 by "Euromaatjes"   •   All Rights reserved   •   E-Mail:info@euromaatjes.nl
Zakgeld indicatie per leeftijd, bedrag per week in euro.

6 jaar, ongeveer 1,00
7 jaar, ongeveer 1,40
8 tot 9 jaar, ongebeer 1,50
10 tot 11 jaar, ongeveer 2.35
12 jaar, ongeveer tussen de 2,30 en 5.00
13 jaar tussen de 2,50 en 5,00
14 jaar tussen de 3,50 en 6,00
15 jaar tussen de 3,80 en 7,50
16 jaar tussen de 4,70 en 9,00
17 jaar tussen de 4,70 en 10.00
18 jaar tussen de 5,00 en 12,50
 
bron: Nibud